Translate

donderdag 27 januari 2011

Molens (molens bij Zevenhuizen)

Ondanks de kou, BBRRR, toch even weg geweest. Dit zijn de molen is Zevenhuizen en behoren bij een Molen viergang. Ze staan in de polder bij het riviertje de Rotte onder aan een dijkje. Ondanks dat zij niet meer ingezet worden zijn ze allemaal nog maalvaardig en draaien soms op de zaterdagen hun rondjes. Ook zijn ze in een goede staat van onderhoud

maandag 3 januari 2011

Molens (Kinderdijk in de vroege morgen)

Even enkele foto's die ik in het vroege voorjaar heb gemaakt, net voor en tijdens de zon opkomst. Het riet kleurt dan prachtig goud. Het zijn enkele ronde stenen poldermolens en achtkantige boezemmolens met een riet gedekte romp en een wipmolen die tevens de oudste is, waarschijnlijk ergens gebouwd in het midden van de jaren 1600. Er staan 19 molens die zijn gebouwd rond 1740. Vanaf de dijk overzie je het hele molencomplex, Deze foto's zijn genomen vanaf een wandelpad langs een van de vaarten waarover je als het ware tussen de molens doorloopt


zondag 2 januari 2011

Molens (Vlistermolen in de winter tijdens de restauratie)

Zondagmorgen, lekker zonnetje dus even er op uit. Een kijkje nemen bij De Zesde molen in Haastrecht, Ik had vernomen dat de vervallen molenstomp aldaar gerestaureerd werd. De oude molenstomp is bijna niet meer te herkennen, de restauratie is al een heel eind op weg. Daarna ritje gemaakt door De Vlist, Langs het riviertje De Vlist naar Berkenwoude, een prachtig poldergebied in de Krimpenerwaard, Oudekerk A/d IJssel en weer via Krimpen a/d IJssel naar Capelle a/d IJssel.

De Zesde molen stamt uit 1873 en was een van de zeven poldermolens aldaar.De poldermolen is in 1914 uit dienst genomen en onttakeld.

Jaren lang heeft hij gestaan als een vervallen molenromp.

Na jaren lang beraad en plannen maken is men uiteindelijk over gegaan tot restauratie.De Romp is hersteld en de kap zit er weer op. Nu worden de wieken weer geplaatst.

De romp van de molen is uniek en heeft een duidelijke klokvorm.

De molen is de enigste van de zeven die behouden is gebleven.